Cechy makroskopowe
Kapelusz: barwy jasnożółtej, cytrynowej (UWAGA ! - w polskich lasach wystepuje odmiana albinistyczna o zupełnie białych barwach), średnicą dorasta do 8 cm; kształtu od półkolistego do rozpostartego; skórka pokryta nieregularnie porozrzucanymi dość dużymi łatkami, o barwie od jasnożółtej do brązowej w starszym wieku; łatki nie zawsze obecne, mogą być spłukane przez deszcz lub w okresach bardziej suchych zminimalizowane do małych przylegających łuseczek (patrz zdjęcia 9 i 10); powierzchnia sucha lub lekko lepka w zależności od warunków atmosferycznych; brzeg kapelusza z reguły nie prążkowany, a jeśli już, to tylko minimalnie i tylko u starszych owocników.
Blaszki: od barwy białej do bladożółtej, wolne i miękkie
Trzon: zabarwiony podobnie jak reszta owocnika, na powierzchni zazwyczaj z wyraźnie widocznym zygzakowatym wzorkiem (fot. 2), zakończony masywna bulwką.
Pierścień: duży biały lub lekko żółtawy (fot. 4), nie prążkowany.
Pochwa: w zasadzie mniezauważalna, ściśle przyrośnięta do bulwki, jedynie w górnej części bulwki widoczna w postaci oddzielających się od pochwy płatów(fot. 5 i 8).
Miąższ: biały i niezmienny, w kapeluszu kruchy, w trzonie łykowaty a w samej bulwie gąbczasty; zapachem przypomina surowe ziemniaki.
Uwagi
Gatunek ujęty w pracy zespołowej:
Grzyby Puszczy Knyszyńskiej - Anna Kujawa, Błażej Gierczyk, Mirosław Gryc, Marek Wołkowycki - 2019 rok.