Grzyby Puszczy Knyszyńskiej i okolic.
Cechy makroskopowe
Kapelusz: dorasta do średnicy 15 cm a nawet wiekszej, zazwyczaj jednak spotykamy w granicach 8-12 cm, barwy stalowoszarej, zazwyczaj z nieco ciemniejszym centrum, rzadziej o odcieniu brunatnym; powierzchnia gładka i matowa.
Blaszki: barwy białawej, wąskie, gęsto ustawione, do trzonu przyrośnięte ale również mogą być zbiegające.
Trzon: zazwyczaj barwy jaśniejszej od kapelusza (białawej), lub do niego zbliżonej, o podobnym odcieniu, gruby i masywny, u podstawy przeważnie rozszerzony; powierzchnia z delikatnymi wzdłużnymi włókienkami.
Miąższ: białawy, barwy niezmiennej, o smaku łagodnym i niezbyt przyjemnym zapachu, szczególnie uwydatniającym się podczas gotowania.
Cechy mikroskopowe
Wysyp zarodników kremowy
Zarodniki elipsoidalne, gładkie, o wymiarach 6-7 x 3 µm.
Gatunki podobne
Owocniki duże, masywne i charakterystyczne, trudne do pomylenia z innymi gatunkami.
Występowanie
Pospolicie wyrastający od końca lata aż do późnej jesieni, w różnego typu lasach i zaroślach, przeważnie grupowo.
Wartość
Jadalna ale raczej bardzo rzadko zbierana ze względu na niezbyt miły zapach podczas obróbki termicznej. Do spożycia nadają się owocniki tylko młodsze.
U osób bardziej wrażliwych, może wywołać dolegliwości żołądkowe.
DATA OSTATNIEJ MODYFIKACJI: 14.02.2023
LICZBA ODWIEDZIN STRONY:
1265
DATA UTWORZENIA STRONY: 25.03.2012