Cechy makroskopowe
Owocnik: wysokości 3-10(20) cm, składający się z krótkiego trzonu oraz owalnej lub kulistej główki, swym wyglądem przypominającej plaster miodu.
Główka: o wymiarach 3-8 x 3-6 cm, kształtu kulistego, jajowatego lub owalnego, barwy szarej, szarawoochrowej lub woskowatożółtej, w środku pusta; alweole (jamkowate wgłębienia) nieregularne; pionowe żeberka praktycznie nie występują.
Trzon: w stosunku do główki dość mały, o wymiarach 5-9 x 2-4 cm, barwy białoochrowej, w środku pusty; powierzchnia pokryta drobnymi ziarenkami.
Miąższ: barwy białawej, kremowej lub żółtoochrowej, kruchy, o słabym ale przyjemnym smaku i zapachu.
Cechy mikroskopowe
Zarodniki bezbarwne, eliptyczne, gładkie, o wymiarach 17-24 x 11-15 µm.
Wysyp biały.
Występowanie
W Polsce rzadki.
Wyrasta wiosną, w lasach, parkach i zaroślach, w miejscach widnych.