SZUKAJ NA WWW.GRZYBY-PK.PL

Grzyby Puszczy Knyszyńskiej i okolic.
Lactarius volemus (Fr.) Fr., Epicr. syst. mycol. (Upsaliae): 344 (1838) [1836-1838]
mleczaj smaczny (Błoński 1890)
SYSTEMATYKA:
Fungi » Basidiomycota » Agaricomycotina » Agaricomycetes » Incertae sedis » Russulales » Russulaceae » Lactarius

SYNONIMY:
Index Fungorum

INNE POLSKIE NAZWY:
rydz czerwony, rydz smaczny (Orłoś in Pilat 1972);
Cechy makroskopowe
Kapelusz: zazwyczaj o średnicy 5-10 cm, z centarlnym wgłębieniem; powierzchnia sucha, gładka i matowa, zabarwiona na pomarańczowoczerwono lub pomarańczowobrązowo; brzeg długo podwinięty.

Blaszki: początkowo białawe, później ochrowe, przebarwiające się po uszkodzeniu na rdzawobrunatno, ustawione dość gęsto, do trzonu przyrośnięte lub lekko zbiegające.

Miąższ: białawy, o łagodnym smaku, nieco żywicznym, zapach intensywny, charakterystyczny śledziowy.

Mleczko: bardzo obfite, białe o smaku łagodnym.
Cechy mikroskopowe
Wysyp kremowy.
Zarodniki kuliste, pokryte rzadkimi brodaweczkami połączonymi w siateczkę, o wymiarach 8-10 x 8-9 µm.
Gatunki podobne
Biorąc pod uwage jego charakterystyczny zapach, trudny do pomylenia.
Występowanie
Wyrasta od lata do jesieni, przeważnie w lasach liściastych.
Na tereni Puszczy Knyszyńskiej znane mi są stanowiska gdzie występuje bardzo masowo.
Wartość
Jadalny i nawet dopuszczony do obrotu handlowego.
Podrzędnej jednak wartości (opinia prywatna).
Oba niżej przedstawione stanowiska pochodzą z terenu Puszczy Knyszyńskiej, las mieszany z przewagą liściastego.

Stanowisko ujęte w pracy zespołowej:
Grzyby Puszczy Knyszyńskiej - Anna Kujawa, Błażej Gierczyk, Mirosław Gryc, Marek Wołkowycki - 2019 rok.


2011.07.31
--------------------------
01. 02. 03. 04.

2009.08.23
--------------------------
05. 06. 07. 08.
Opracował: Mirosław Gryc
Udzielam zgody na nieodpłatne wykorzystywanie zamieszczonych w atlasie zdjęć jedynie do celów niekomercyjnych.
Zdjęcia muszą być zamieszczone w całości, bez przeróbek (retuszu, kadrowania) wraz z podanym źródłem pochodzenia (link do strony ze zdjęciem mile widziany).
Dopuszczam jedynie zmianę rozmiaru w celu dostosowania ich do wymogów strony na której mają być zamieszczone.
W przypadku chęci wykorzystania zdjęć w inny sposób proszę o


DATA OSTATNIEJ MODYFIKACJI STRONY: 25.12.2019

LICZBA ODWIEDZIN STRONY: 179

DATA UTWORZENIA STRONY: 22.03.2012