Grzyb na tyle charakterystyczny, że mógłbym go nazwać jednym z najbezpieczniejszych. Laik jedynie może go pomylić z
lisówką pomarańczową (Hygrophoropsis aurantiaca). Owocniki jej jednak są znacznie cieńsze oraz intensywnie zabarwione na pomarańczowo szczególnie pod spodem kapelusza.
Innym bardzo podobnym gatunkiem, ale tylko z wierzchu, jest
kolczak obłączasty (Hydnum repandum), który ma hymenofor w postaci kolców a poza tym jest jadalny i jak sam próbowałem nawet smaczny. W tym miejscu muszę nadmienić, że w naszych lasach występuje jeszcze kilka gatunków kolczaka
(Hydnum) ale podobnie jak ten wymieniony są również jadalne.
Wypadało by również wspomnieć o kilku innych gatunkach pieprznika
(Cantharellus), występujących w naszych lasach a podobnych do p. jadalnego (czyli popularnej kurki).
- pieprznik blady
(Cantharellus pallens)
- pieprznik ametystowy
(Cantharellus amethysteus)
- pieprznik pomarańczowy
(Cantharellus friesii)
- pieprznik rdzewiejący
(Cantharellus ferruginascens)
Występują jednak sporadycznie i nie stanowią zagrożenia dla naszego zdrowia, wszystkie są jadalne.