Cechy makroskopowe
Owocniki: mięsiste i duże.
Kapelusz: średnicy 5-15(20) cm; początkowo wypukły, następnie rozpostarty, wklęśniety; barwy białej przechodzącej z wiekiem w szarawobiałą, w części centralnej w starszym wieku nieco rudawa; powierzchnia od sucha i gładka, wczasie suszy pękająca na drobne poletka; brzeg długo podwinięty, w starszym wieku rozpostarty i ostry.
Blaszki: barwy od białej do lekko kremowej, gęsto ustawione, wąskie, zbiegające na trzon, czasem anastomozujące (mające między sobą nieregularne połączenia).
Trzon: 5-8 x 1-3 cm, wzlędnie wysmukły w stosunku do grubości, cylindryczny lub lekko zwężający się ku podstawie; powierzchnia gładka, matowa, biała.
Miąższ: biały, w miarę starzenia się nieznacznie żółknący, gruby i jędrny; zapach słaby nieokreślony: smak palący.
Mleczko: białe obfite, z czasem nieznacznie żółknące, mocno piekące.
Występowanie
Gatunek pospolity, wyrastający latem i jesienią w lasach zarówno liściastych jak też i mieszanych. Spotyka sie owocniki pojedyncze ale częściej rosnące w grupach, liczących po kilka a nawet kilkadziesiąt sztuk.
Wartość
W Polsce w zasadzie uznawany za gatunek niejadalny, ze względu na swój piekący smak.
Przez niektórych jednak zbierany i po odpowiedniej obróbce konsumowany. Bardziej pod tym względem popularny w Polsce północno-wschodniej.
W dalekiej Rosji pozyskiwany w większym stopniu, spożywany po uprzednim ukiszeniu.