Cechy makroskopowe
Kapelusz: średnicy 5-20 cm, lekko wgłebiony z długo podwiniętym brzegiem, barwy ciemnooliwkowobrunatnej, zazwyczaj strefowany lub pokryty ciemniejszymi plamami, w zależnoci od pogody; brzeg filcowato owłosiony zwłaszcza u owocników młodych.
Blaszki: pocztąkowo białawe aż do ochrowych w wieku starszym, po uszkodzeniu przebarwiające się na brunatno, gesto ustawione , dochodzace do trzonu; u starszych owocników sprwiające wrażenie brudnych i poplamionych.
Trzon: oliwkowożółty, z ciemniejszymi plamkami lub wklęśnięciami, podczas wilgotnej pogody lepki.
Miąższ: białawy o słabym, nieokreślonym zapachu.
Mleczko: obfite, białe, o silnie piekącym smaku.
Cechy mikroskopowe
Wysyp zarodników żółtoochrowy.
Zarodniki szerokoelipsoidalne, drobno brodawkowane, o wymiarach 7.5-8.5 x 6-7 µm.