Cechy makroskopowe
Kapelusz: barwy cynamonowej o odcieniu brązowym lub oliwkowym; średnicy 5(8) cm; kształtu za młodu półkolistego, z wiekiem coraz bardziej płaskowypukłego, przeważnie z niewielkim, centralnym garbkiem; brzeg kapelusza początkowo podwinięty, na starość całkowicie rozpostarty, nieznacznie pofalowany; powierzchnia sucha, matowa, sprawiająca wrażenie zamszowej, u starszych owocników, praktycznie prawie gładka.
Zasnówka: barwy żółtordzawej, dość szybko zanikająca u tego gatunku.
Blaszki: barwy żółtordzawej do rdzawopomarańczowych, czasem z rdzawymi plamami; wykrojone ząbkiem.
Trzon: przeważnie cienki i długi, równogruby; barwy oliwkowożółtej w górnej części, do cynamonoworudej u podstawy; pozostałości osłony w postaci włókienek bardzo delikatne.
Miąższ: barwy bladożółtej, niezmiennej; smak niewyraźny, bliżej nie określony; zapach niezbyt wyraźny, przypominający rzodkiew (raczej niezbyt przyjemny).
Występowanie
Miejscowo dość pospolity ale rzadko identyfikowany. Wyrasta od lata do jesieni w lasach iglastych, rzadziej w liściastych.
Lubi miejsca bardziej wilgotne, gęsto porośnięte mchami. Występuje również dość często na podstarzałych torfowiskach.