Cechy makroskopowe
Owocnik: początkowo prawie całkowicie ukryty w podłożu, kształtu cebulkowatego, z podstawą pokrytą grzybnią, mocno przerośnietą z podłożem; barwy jasnobrązowej lub zaróżowionej.
Osłona zewnętrzna (egzoperydium): pęka do połowy, na 4-5 płatów, czasem do ośmiu; płaty grubości około 5 mm, rozchylaja się gwiazdowoto osiągając średnicę 5(18) cm, wewnętrzna warstwa osłony zewnętrznej, pęka podczas podwijania się i odstaje od warstwy zewnętrznej, tworząc kołnierz rozpostarty u podstawy główki; część zewnętrzna znacznie twardsza i zdecydowanie cieńsza, początkowo barwy kremowej, z wiekiem coraz bardziej brązowej.
Osłona wewnętrzna (endoperydium):, kształtu kulistego, 2-4 cm średnicy, pergaminowa; szyjki zazwyczaj brak, ewentualnie występuje bardzo krótka, do 2 mm, bez apofizy; ujście zarodników (perystom) włókniste, zazwyczaj lekko wzniesione, przeważnie otoczone jaśniejszą strefą ale bez wyraźnego talerzyka.
Kolumella: silna, sięga do połowy endoperydium.
Gleba: brązowa.