Cechy makroskopowe
Kapelusz: kształtu dzwoneczkowatego, o średnicy 1-1.5 cm, barwy białawej, ochrowej lub żółtozielonej, na brzegu wyraźnie paseczkowany od prześwitujących blaszek, o powierzchni gładkiej i lepkiej.
Blaszki: białe lub kremowe, cienkie, ustawione dość rzadko, różnej długości, do trzonu przyrośnięte lub lekko zbiegające.
Trzon: cienki, wysmukły, o wymiarach 6-8 x 0.2-0.3 cm, barwy złotożółtej o zielonkawym odcieniu, półprzejrzysty, o lepkiej powierzchni.
Miąższ: białawy, cienki, o smaku łagodnym i mącznym zapachu (określanym również jako zapach świeżych ogórków).
Cechy mikroskopowe
Wysyp biały.
Zarodniki elipsoidalne, gładkie, o wymiarach 8-12 x 4-6µm.
Gatunki podobne
Mycena epipterygioides, ma trzon i kapelusz o barwie żółtooliwkowej.
Grzybówka lepka (Mycena viscosa), wytwarza owocniki większe, po uszkodzeniu rdzawo przebarwiające się, rosną w lasach na pniakach.
Występowanie
Wyrasta zazwyczaj gromadnie, latem i jesienią, w różnego typu lasach, na ściółce, często wśród mchów. Gatunek pospolity.
Wartość
Niejadalna, ale też i nie trująca.
2010.10.03
Puszcza Knyszyńska, Czołnowo, stary las mieszany, kilka owocników w jednej grupie.
Stanowisko ujęte w pracy zespołowej:
Grzyby Puszczy Knyszyńskiej - Anna Kujawa, Błażej Gierczyk, Mirosław Gryc, Marek Wołkowycki - 2019 rok.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
01.

02.

03.

04.