Cechy makroskopowe
Kapelusz: zazwyczaj o średnicy 4-12 cm, sporadycznie do 20 cm, płowy, rdzawobrązowy, oliwkowobrązowy, ochrowobrązowy, czerwonawobrązowy, oliwkowy; kształtu początkowo wypukłego, o silnie podwiniętym brzegu, następnie poprzez płaski aż do wklęsłego lub nawet trochę lejkowatego, zazwyczaj z centralnym tępym garbkiem; powierzchnia gładka lub drobno łuseczkowata, sucha lub lekko lepka w zależności od warunków atmosferycznych; brzeg zazwyczaj rzadko żeberkowany.
Blaszki: barwy żółtego drewna lub oliwkowobrązowej, po uszkodzeniu (uciśnięciu) przebarwiają się na rdzawobrązowo, wąskie i gęste, zbiegające na trzon.
Trzon: zazwyczaj dość krótki, często zwężający sie ku dołowi, osadzony centralnie, rzdziej ekscentrycznie, gładki, barwą nieco jaśniejszy od kapelusza.
Miąższ: barwy bladoochrowej, twardawy, o kwaskawym smaku i słąbym zapachu.
Cechy mikroskopowe
Wysyp zarodników rdzawobrązowy, żółtobrązowy.
Zarodniki elipsoidalne, gładkie, ochrowobrązowawe, 8-10(18) x 4.5-6 µm.
Występowanie
Gatunek występujący bardzo pospolicie w różnego typu lasach. Spotykany zarówno pod liściastymi jak i pod iglastymi gatunkami drzew, takimi jak: dąb, brzoza, olcha, sosna, swierk.
Wyrasta zazwyczaj gromadnie , od lata, do jesieni.