Cechy makroskopowe
Kapelusz: średnicy do 10(12) cm, początkowo półkolisty lub nieco dzwonkowaty, następnie płasko-wypkły lub spłaszczony, zazwyczaj z niewielkim, ciemniejszym uwypukleniem w centralnej części, barwy ciemnobrązowej do czarnobrązowej, przy czym brzeg zazwyczaj bywa jaśniejszy, powierzchnia sucha, jedwabiście połyskująca, wyraźnie włokienkowata, w centrum kapelusza sprawiająca wrażenie łuseczkowatej; brzeg zazwyczaj dłuższy od blaszek.
Blaszki: dość gęste, wolne, szerokie i wybrzuszone, barwy początkowo białej, następnie różowiejące aż do różowołososiowych, ostrze wyraźnie ciemnobrązowe; blaszeczki wystepują licznie.
Trzon: cylindryczny, u podstawy maczugowato zgrubiały, barwy szarobiałej lub jasnobrązowej, pokryty ciemnobrązowymi włókienkami, pełny.
Miąższ: w kapeluszu barwy białej, za wyjątkiem cienkiej warstewki sąsiadującej ze skórką od której jest przebarwiony, w trzonie marmurkowato szarawy; smak łagodny, zapach nie wyróżniający się, słaby, grzybowy.
Występowanie
Występuje w całej Polsce, aczkolwiek niezbyt często.
Wyrasta od lata do jesieni na murszejącym drewnie drzew iglastych, zazwyczaj w lasach.