Russula - gołąbek (Kluk, do piśmiennictwa dodał F. Błoński 1889)
Rodzaj obejmujący bardzo liczną grupę grzybów(ponad 300 gatunków), cieszących się dużym zainteresowaniem zarówno mykologów jak i grzybiarzy, a to ze względu na swoją różnorodność, pospolitość i w dużej mierze przydatność do spożycia. W Polsce występuje prawdopodobnie ponad 100 gatunków wśród których znajdują się grzyby wytwarzające owocniki dość małe, jak też i na tyle duże aby wzbudzić zainteresowanie grzybiarzy. Dodatkową zaletą gatunków spośród tego rodzaju jest brak wśród nich grzybów trujących, chociaż dużą część z nich stanowią gatunki niejadalne. Te jednak z łatwością możemy zidentyfikować po ostrym, piekącym lub gorzkim smaku. W czasie zbioru grzybów z tego rodzaju możemy kierować się tzw. "zasadą mleczajową". Do spożycia nadaja się tylko gatunki o łagodnym smaku, więc nawet początkujący grzybiarze, kierując się tą zasadą powinnni sobie z łatwością poradzić z wyeliminowaniem gatunków niejadalnych, o ile oczywiście potrafią właściwie określić przynależność rodzajową.
Szczególnie ważne podczas zbioru gatunków z tego rodzaju jest wystrzeganie się owocników bardzo młodych, o nierozwiniętych jeszcze kapeluszach a tym samym niewidocznych cechach charakterystycznych tego rodzaju, nawet jeśli rosną w bliskim sąsiedztwie z owocnikami dojrzałymi. Nie należy zapominać, że różne gatunki grzybów potrafią wyrastać tuż obok siebie, czasem nawet zrastać się podstawami trzonów.
Owocniki wykręcamy z podłoża wraz z podstawą trzonu co pozwala na określenie charakteru jej budowy. Tym sposobem uchronimy się przed przypadkowym zbiorem grzybów z innych rodzai, być może silnie trujących.
Charakterystyczne dane siedliskowe:
siedlisko
- gatunki mikoryzowe, występujące zawsze w pobliżu drzew zarówno liściastych jak i iglastych, nie koniecznie w lesie, również w innych zadrzewieniach (również na torfowiskach).
substrat
- rosną na ziemi, rzadziej na spróchniałych częściach drzew (np: pniaki) .
Charakterystyczne cechy owocnika:
owocniki
- od małych do dużych (2-20 cm), zazwyczaj mięsiste ale też w przeważającej części kruche.
barwa owocnika
- bardzo zróżnicowana (wszystkie barwy tęczy) i zmienna nawet w obrębie tego samego gatunku, nieraz po kilka barw zmieszanych w dowolnych proporcjach.
- zmienna również w zależności od wieku i charakteru siedliska.
powierzchnia kapelusza
- u większości gatunków sucha i naga, matowa lub błyszcząca, rzadziej kleista lub śluzowata, pokryta drobnymi włoskami lub ziarenkami, czasem spękana na drobne poletka.
blaszki
- u większości gatunków bardzo kruche i łamliwe, niekiedy bardziej elastyczne, sprężynujące.
- zazwyczaj wolne, rzadziej nieznacznie przyrośnięte, zatokowate lub bardzo nieznacznie zbiegające.
- gdy cienkie to zazwyczaj gęste, gdy grube to zazwyczaj rzadkie.
- rzadko anastomozują lub rozwidlają się.
- barwy początkowo zawsze białej, z wiekiem mogą być jasnokremowe, kremowe, żółtawe, żółtokremowe, żółtopomarańczowe, ochrowe, szaroochrowe.
miąższ
- w większosci przypadków bardzo kruchy, nigdy włóknisty, z łatwościa przełamujący się jak kreda.
- bez mleczka, co odróżnia je od bardzo podobnych mleczai (Lactarius).
wysyp
- biały, kremowy, ochrowy, żółtawy o różnych odcieniach, cytrynowy a nawet pomarańczowy.
trzon
- centralny, zazwyczaj równogruby, walcowaty lub cylindryczny.
- białawy, szarawy, rzadziej czerniejący, brązowy lub żółty, u niektórych gatunków częściowo lub całkowicie nabiegły: różowo, czerwono, purpurowo lub fioletowo.
- powierzchnia zazwyczaj gładka.
- kora dość jędrna, ścisła, sztywna rzadziej krucha i łamliwa.
- rdzeń zazwyczaj z wiekiem mięknie, staje się watowaty i kłaczkowaty, bardzo często komorowaty.
zarodniki
- hialinowe, bardzo rzadko jasno zabarwione.
- przeważnie 6-10 µm długości, rzadko większej.
- od kulistawych do szeroko elipsoidalnych, przeważnie odwrotnie jajowate, z dziobkiem, a od strony odosiowej ze znaczkiem.
- powierzchnia pokryta amyloidalnym urzeźbieniem (brodawki, punkciki, siateczka, kolce, grzebienie).
Cechy niezbędne do identyfikacji:
UWAGA !!! - do identyfikacji gatunków z tego rodzaju w większosci przypadków niezbędne jest sprawdzenie cech mikroskopowych.
Na podstawie cech makro możliwe jest jedynie dokładne rozpoznanie kilkunastu gatunków. Niżej wymienione cechy, mogą być jednak, w niektórych przypadkach, niezbędne do prawidłowej identyfikacji nawet w połączeniu z badaniami mikroskopowymi.
zapach
- większość gatunków charakteryzuje się jego brakiem lub tak słabym, że bliżej trudnym do określenia, ale możemy spotkać wśród nich gatunki o zapachu silniejszym, przypominającym śledzie, gorzkie migdały lub owoce.
smak
- może być łagodny, piekący, gorzki (istotne jest również sprawdzenie w jakie części owocnika występuje, bardzo ważna cecha diagnostyczna, zarówno dla mykologów jak i grzybiarzy).
przebarwienia
- sprawdzamy zarówno samoczynne przebarwienia miąższu bezpośrednio po przełamaniu/przkrojeniu, jak i po dłuższym czasie od przełamania
- sprawdzamy również przebarwienia powstałe wskutek reakcji z odczynnikami: KOH, FeSO4, NaOH.
- zabarwienie miąższu bezpośrednio pod skórką.
wysyp
- barwa wysypu, istotny element diagnostyczny.
siedlisko
- gatunek mikoryzowy, istotny jest gatunek drzew pod którymi występuje, charakter lasu oraz właściwości podłoża (kwaśne, zasadowe, piaszczyste, torfiaste, itd)
skórka
- gładka, ziarnista, chropowata, popękana na poletka.
- sucha, lepka, śluzowata.
- matowa, błyszcząca.
- ściągalność (w jakim stopniu): tę czynność wykonujemy również w celu sprawdzenia zabarwienia pod skórką (mowa o tym wyżej)
trzon
- kształt trzonu i jego konsystencja (włóknisty, komorowaty).
- zabarwienie powierzchni trzonu oraz jego podstawy.
blaszki
- barwa, kształt, obecność blaszeczek, anastomozują czy nie.
miąższ
- w większości przypadków niezbędne jest sprawdzenie reakcji(przebarwienia) miąższu (zazwyczaj w trzonie) na różnego rodzaju odczynniki chemiczne (KOH, NaOH, FeSO4, oraz innych). W niektórych przypadkach przebarwienia następują samoczynnie po przekrojeniu owocnika. Wskazana jest obserwacja, czasem nawet po dość długim czasie (do kilku godzin).