Cechy makroskopowe
Kapelusz: średnicy od 3 do 8 cm, za młodu wypukły, z wiekiem coraz bardziej rozpostarty z delikatnie opuszczonym, lekko pofalowanym brzegiem; w czasie wilgotnej pogody skórka kapelusza słabo kleista, o jaskrawej barwie, brązowożółtej lub pomarańczowobrązowej, w czasie suchej pogody barwy ochrawożółtej lub ochrawopomarańczowej; krawędź kapelusza zazwyczaj z dobrze widocznymi zwisającymi resztkami osłony, jaśniejsza, jakby jedwabiście włókienkowata.
Blaszki: gęste i szerokie, lekko wykrojone; młode barwy żółtobrązowej, z wiekiem coraz bardziej rdzawobrązowe.
Trzon: wysokości 6-10 cm, grubości 1-1.5 cm, cylindryczny, z rozszerzoną podstawą; powierzchnia barwy białej, pokryta słabo zauważalnymi jedwabiście białymi włókienkami; w miejscu wystepowania zasnówki zazwyczaj zabarwiony brązowawo poprzez wysypujące się zarodniki.
Miąższ: biały lub lekko żółtawy, zwarty; zapach słaby i niewyraźny.