Grzyby Puszczy Knyszyńskiej i okolic.
Cechy makroskopowe
Kapelusz: dorastający do średnicy nawet 12 cm, na szczycie ceglastoczerwony, brzeg zdecydowanie jaśniejszy, z widocznymi szczególnie u owocników młodych resztkami osłony; powierzchnia gładka i sucha.
Blaszki: początkowo białawe, później oliwkowe aż do szarozielonych, gęste, przy trzonie zaokrąglone.
Trzon: z szybko zanikającym włóknistym pierścieniem, poniżej którego trzon przybiera barwę brunatną lub czerwonawą; powierzchnia włókienkowata: bardziej krępy niż u maślanki łagodnej i maślanki wiązkowej.
Miąższ: u młodych owocników prawie biały, póżniej żółtawy, bez zapachu i gorzkawym smaku.
Cechy mikroskopowe
Wysyp oliwkowopurpurowobrunatny.
Zarodniki elipsoidalne, gładkie, o wymiarach 6-7 x 3-4 µm.
Gatunki podobne
Młode owocniki bardzo charakterystyczne, starsze mogą być podobne do innych z rodzaju Hypholoma.
Występowanie
Gatunek pospolity, wyrasta od lata do jesieni na drewnie drzew liściastych.
Wartość
Aczkolwiek nie uznaje się go za trującego, to ze względu na gorzki smak, zdecydowanie niejadalny.
DATA OSTATNIEJ MODYFIKACJI: 28.07.2024
LICZBA ODWIEDZIN STRONY:
974
DATA UTWORZENIA STRONY: 09.03.2012