Cechy makroskopowe
Kapelusz: zazwyczaj o średnicy od 4 do 10 cm, kształtu wypukłego do lejkowatego; powierzchnia barwy kremowej, z ciemnobrązowymi łuseczkami, z wiekiem coraz bardziej wyrazistymi.
Blaszki: gęste, o barwie od kremowej do żółtawej; ostrze bardzo drobno, nieregularnie ząbkowane.
Trzon: kształtu cylindrycznego, zwężający się ku podstawie, barwy kremowej; powierzchnia pokryta znacznie ciemniejszymi (brązowawymi, czarniawymi) łuseczkami; pierścień błoniasty, bardzo szybko zanikający.
Miąższ: barwy białawej, u owocników starszych lekko żółtawy, łykowaty i elastyczny; smak przyjemny, grzybowy ale po dłuższej chwili może być nieco drażniący; zapach owocowy, dość silny.
Cechy mikroskopowe
Wysyp zarodników biały.
Zarodniki elipsoidalne, hialinowe, gładkie, 6-8 x 3-4 µm.